Revalidatietraject Orthopedie

Doelgroep

Dit revalidatietraject richt zich op revalidanten met prothesen allerhande (bv. TKP, THP …), met polytrauma en met amputaties ter hoogte van de onderste ledematen.

Visie van het revalidatietraject

Het doel van de revalidatie is om zoveel mogelijk functionaliteit en zelfstandigheid te herwinnen om sociale en - zo mogelijk - ook professionele re-integratie te verwezenlijken.

De revalidatie voor de prothese- en de polytrauma-patiënten is voornamelijk gericht op mobilisatie, spierversterkende oefentherapie, transfertraining, gangrevalidatie (zo het een prothese thv de onderste ledematen betreft), evenwichts- en coördinatietraining, ADL-training en reconditionering. Revalidanten kunnen eventueel worden ingeschakeld in de hydrotherapie. Ook basisrolstoelrijden kan worden opgestart. Tevens wordt de nood aan hulpmiddelen geëvalueerd.

Tijdens de revalidatie voor de amputatiepatiënten gaat er in eerste instantie aandacht naar oedeemreductie, advies rond hygiëne en stompharding. Tevens vinden mobilisatie en stretching plaats teneinde flexiecontracturen te voorkomen ter hoogte van de heup en/of knie. Daarnaast worden spierversterkende oefeningen, gangrevalidatie, evenwicht- en coördinatietraining gegeven. We maken ook tijd voor rolstoelrijden. Tevens wordt de nood aan hulpmiddelen geëvalueerd.

Inclusie of bijzondere opnamecriteria

meer informatie volgt binnenkort.

 

Praktische informatie en contactpersonen

Zorgeenheid: Dienst 200

Verantwoordelijke arts:
Dr. I. Safin

Hoofdverpleegkundige:
Evelien De Backer

Hoofdtherapeut:
Marina Poelmans

Algemeen telefoonnummer Revalidatieziekenhuis Inkendaal: 02 531 51 11