U bevindt zich hier: Revalidatie aanbod  >  Conventies  >  Mobiliteitshulpmiddelen

Mobiliteitshulpmiddelen

Revalidatieziekenhuis Inkendaal is erkend als Rolstoel Advies Team (RAT) door de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) voor de aanvraag van mobiliteitshulpmiddelen. 
Een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren kan op voorschrift van een (huis)arts. De eerste stap is dus langs gaan bij een (huis)arts. Die doet een onderzoek en zorgt voor een ingevuld voorschrift. Hij gebruikt daarvoor dit formulier. Daarin schrijft de arts voor welke gezondheidsproblemen er een mobiliteitshulpmiddel nodig is. Hij kan zelf ook een advies geven over een bepaald mobiliteitshulpmiddel.

Soms is er geen voorschrift van een (huis)arts nodig, maar wel van een meer gespecialiseerde zorgverlener. Dit is het geval als er sprake is van meer geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen, zoals elektronische rolstoelen, scooters of een hulpmiddel op maat gemaakt. In dit geval zal de (huis)arts de betrokkenen doorverwijzen naar een zogeheten "rolstoel advies team" (RAT). Als er van in het begin reeds sprake is van dergelijk geavanceerd hulpmiddel, dan kan er direct contact genomen worden met een RAT.

Dergelijk team, meestal verbonden aan een ziekenhuis, doet een onderzoek (eventueel huisbezoek) en zal een meer uitgebreid voorschrift meegeven, een zogeheten "rolstoel advies rapport(RAR). Hiervoor gebruikt het RAT dit formulier.

Mensen met een snel degeneratieve aandoening zullen worden doorverwezen naar een neuroloog of naar een gespecialiseerd team, een "neuromusculair referentiecentrum" (NMRC). Ook zij maken rolstoeladviesrapporten, maar dan specifiek voor mensen met een snel degeneratieve aandoening. NMRC Inkendaal is erkend als gespecialiseerd team voor deze aanvragen.

Download via deze link het medisch voorschrift voor artsen.
Download via deze link het Rolstoeladviesrapport.
Samenstelling team

Ons team bestaat uit gespecialiseerde artsen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers die samenwerken bij het opmaken van het  "rolstoel advies rapport".

Contacteer het Rolstoel Advies Team (RAT)

Stuur een e-mail naar RolstoelAdviesTeam@inkendaal.be.
Voor nieuwe aanmeldingen neemt u contact op met mevr. Veerle De Smet op T 02 531 53 20.

Download de brochure: Rolstoeladviesteam VSB Mobiliteitshulpmiddelen