Hydrotherapie

Inkendaal heeft een eigen hydroruimte voor de patiënten voor hydrotherapie.  Hydrotherapie (ook wel balneotherapie genoemd) is het therapeutische gebruik van water ter voorkoming en behandeling van ziekte. Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie in warm water. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de patiënt slechts 10 procent van zijn gewicht hoeft te dragen wanneer hij zich in het water beweegt.

Hydrotherapie maakt gebruik van de effecten van het water op de houding en de beweging van de patiënt. Zonder extra belasting kan op die manier gewerkt worden aan een correctie van de houding, aan stabilisering en balans. De opwaartse druk van het water kan het oefenen verlichten. De inspanning die moet geleverd worden door de patiënt wordt daardoor gereduceerd waardoor de oefeningen langer kunnen worden volgehouden, wat de spierversterking en de conditie dan weer ten goede komt.

Alle gewrichten en spieren komen in aanmerking voor het oefenen in water. De patiënt ervaart het oefenen in water als aangenamer en veel minder belastend, wat zijn motivatie alleen maar verhoogt. Het warme water heeft bovendien een ontspannend effect wat voor minder spiertonus zorgt bij de oefeningen. We maken gebruik van heel wat materiaal om de oefeningen te variëren en om de moeilijkheidsgraad aan te passen.  Ook hebben we heel wat transferhulpmiddelen zodat de hydro maximaal toegankelijk is!