U bevindt zich hier: Revalidatie aanbod  >  Meerwaarde in de revalidatie  >  Bobath

Bobath

Bobath is een klinische behandelingsbenadering voor volwassenen en kinderen met neurologische aandoeningen.  Het omvat een observatie, analyse, interpretatie van de therapeut door middel van een sterke relatie tussen onderzoek en behandeling.  Het is een zoeken naar oplossingen via klinisch redeneren naar de actieve mogelijkheden van de revalidant om nieuwe vaardigheden / deeltaken te leren of gemakkelijker te maken.

Het Bobath-concept is een holitische benadering die alle facetten van het dagelijks leven omvat en includeert advies en training van de hulpverleners betreffende handelingen, hulpmiddelen en andere toepassingen. Een van de basisprincipes van Bobath steunt op de plasticiteit van het zenuwstelsel en wijst op het belang van de vroegtijdige behandeling.

Het concept legt de nadruk op actieve participatie van de revalidant en laat ruimte voor nieuwe wetenschappelijk inzichten betreffende evaluaties en behandeling. Het Bobath concept is geen afgewerkt geheel maar is continue in verandering in functie van de nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en inzichten.

Bobath therapie omvat de individuele specifieke analyse van de therapeut door middel van klinisch redeneren. Dit houdt in dat therapiesessies kunnen verschillen van therapeut tot therapeut en dat iedere sessie verschillend kan zijn, afhankelijk van de noden, prioriteiten en sensori-motorische respons van de patiënt en zijn hulpverlener op dat specifiek moment.

"We leren en veranderen onze manier van behandelen in functie van onze groeiende kennis en ervaring …"