Revalidatietraject Neuromusculaire aandoeningen

Doelgroep

Neuromusculaire ziektes worden ook spierziekten genoemd, maar vaak zijn naast de spieren ook andere weefsels aangedaan. De meeste neuromusculaire ziektes zijn erfelijk. De oorzaak is dan een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Een paar voorbeelden zijn: Duchenne, Hereditaire spastische paraparese (ziekte van Strümpell), Myotone dystrofie type 1 en type 2, SMA type 1-2-3, Becker spierdystrofie, HMSN.

Neuromusculaire ziektes zijn niet altijd erfelijk. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een ontsteking of van een auto-immuunziekte. Zo behandelen we ook patiënten met het Ghislain-Barré-syndroom of met een verworven aandoening van het ruggenmerg binnen het revalidatietraject neuromusculaire aandoeningen.

De kenmerken verschillen per aandoening en ook per persoon. Meestal nemen ze in de loop van het leven toe.

Leven met een neuromusculaire aandoening is leven met een ziekte die (toenemende beperkingen) met zich meebrengt en waarbij de zorgvragen voortdurend wisselen.

Visie van het revalidatietraject

Binnen het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) willen we een betere behandeling, opvolging, levenskwaliteit en prognose bieden aan de revalidant (door een nauwe samenwerking en communicatie tussen verschillende disciplines). De zorg wordt aangeboden binnen een hospitalisatie of consultatie, maar we bieden eveneens een revalidatie in ambulante setting op de partiële daghospitalisatie. Onze expertise in ademhalingsondersteuning is een belangrijke troef voor deze groep van revalidanten.

Bijzondere opnamecriteria en inclusie

Revalidatieziekenhuis Inkendaal heeft samen met het UZ Brussel een revalidatieovereenkomst met het RIZIV als Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC). 

Het referentiecentrum richt zich tot kinderen met een neuromusculaire aandoening. Voor bijkomende informatie over of een aanmelding bij het NMRC kunt u terecht bij coördinator Florence Moreau op het nummer 02 531 53 17.

Praktische informatie en contactpersoon

Verantwoordelijke artsen:
Dr. K. Pelc

Zorgeenheid Dienst 500 (hospitalisatie):

Hoofdverpleegkundige:
Carolien Thollebeek

Hoofdtherapeut:
Alix Teirlinck

Partiële daghospitalisatie (PDH):

Hoofdverpleegkundige:
Els Vekeman

Hoofdtherapeut:
Sigrid De Wolf

Coördinator CP-Referentiecentrum:

Florence Moreau
T: 02 531 53 17

Algemeen telefoonnummer Revalidatieziekenhuis Inkendaal: 02 531 51 11

Onthaalbrochure partiële daghospitalisatie

Lees hier de brochure over de partiële daghospitalisatie van Inkendaaal.

 

Brochure Kinderrevalidatie - ambulant en conventies

Bekijk hier de brochures over de ambulante kinderrevalidatie en conventies in Inkendaal.