U bevindt zich hier: Steun ons  >  Fondsenwerving  >  Ons revalidatiepark

Ons revalidatiepark

Een droom met veel deelprojecten

Aangezien de prachtige, groene omgeving rond het ziekenhuis een belangrijke rol speelt in de revalidatie van onze patiënten, droomt Inkendaal sinds jaren van de aanleg van een revalidatiepark.

Ons doel is om een revalidatiepark te creëren dat volledig geïntegreerd is in het bestaande parklandschap, met een zo gevarieerd mogelijk programma voor de patiënt als onderdeel van zijn revalidatieproces. Hierin zou plaats zijn voor een wandel- en stapparcours, een rolstolparcours en een sensory trail. Jammer genoeg worden dergelijke projecten niet door de overheid gefinancierd.

Ondertussen hebben we al enkele projecten gerealiseerd

  • Onze therapeutische speeltuin werd ingehuldigd in 2019
  • De sensory trail - een aangepast parcours voor onze hippotherapie paarden en onze revalidanten kon in mei 2022 in gebruik genomen worden.
  • In 2023 maken we werk van “natuurlijke mentale laadpalen”: een creatie buiten in het groen dichtbij elke verpleegeenheid waar de patiënten makkelijk en comfortabel kunnen verpozen
  • De komende jaren maken we werk van ons wandelparcours in een stille oase  
Luwte oase: toegankelijk wandelpad met geuren, kleuren, een bijentuin, blote voetenpad met zicht op onze vijver..

Een zonnige tuin met kleurige bloemen, geurende kruiden, ruisende bomen en struiken, paden met licht- en schaduwpartijen… kunnen enerzijds een enorm rustgevend en helend effect hebben op onze zintuigen, anderzijds kan ze stimulerend werken wat een extra troef is naar is de zwakkere revalidanten.

Het is tevens een ideale plek om groepstherapie te organiseren. 

Dit onderdeel van het revalidatiepark wordt niet enkel en alleen gebruikt als therapiemiddel, maar men kan er ook met bezoek in vertoeven. Het is de bedoeling dat de mensen op eender welk moment van de dag kunnen gebruik maken van de tuin, met begeleiding, bezoek, vrienden of alleen, afhankelijk van hun mogelijkheden, behoeften en beperkingen.

Op die manier geven we dit ‘ongekend en ongebruikt’ stukje natuur een tweede leven en stimuleren we natuurbeleving bij onze patiënten, hun familie en netwerk maar ook bij onze medewerkers.

We voorzien er een knuppelpad (= rolstoeltoegankelijk wandelpad) langs de vijver die uitgeeft op een terras waar het aangenaam vertoeven is met zicht op de vijver. Dit alles uiteraard veilig en toegankelijk voor mensen met een beperking.

Daarnaast richten we een bijentuin in met verschillende ondergronden, insectenhotels, diverse flora en een blote voetenpad. Een heuse luwte oase, waarbij de een ideaal evenwicht beogen tussen toegankelijkheid met respect voor de biodiversiteit.  

Lees meer over hoe u ons kan steunen. Wij zijn bijzonder dankbaar voor elke gift!
Een toekomstig nieuw project in ons park - het wandel, stap en rolstoelparcours

In dit onderdeel wordt de tuin aangewend als een nieuw therapiemiddel met een aangepast wandel- en rolstoel oefenparcours met wisselende moeilijkheidsgraad

Ons doel is een afgebakend terrein/gebied te creëren waar de revalidant samen met zijn/haar therapeut in een buitenomgeving op een reële en uitdagende/speelse manier zijn stap- en/of rolstoelvaardigheden kan oefenen. Het parcours wordt maximaal geïntegreerd in de groene omgeving met natuurlijke materialen en  zal hoofdzakelijk ingezet worden tijdens therapiemomenten.

Er zal een uitgebreid aanbod zijn aan ondergronden en gradaties. 

In deze aangename groene omgeving leren revalidanten zich buiten te beredderen door zich te voet, met hun krukken of in hun rolstoel te verplaatsen. Deze tuin bestrijdt sociaal isolement en de angst om zich met een beperking naar buiten te wagen en verhoogt het participatieniveau van de patiënten.