U bevindt zich hier: Over inkendaal  >  Historiek

Historiek

"100 jaar aanpassen aan de specifieke noden van het moment....
vraagt moed en vergt veel energie, maar geeft hoop en dat is uiteindelijk de kracht
van Les Petites Abeilles, De Bijtjes, Ziekenhuis Inkendaal..."

Les Petites Abeilles – De Bijtjes

Op 22 juni 1909 worden "Les Petites Abeilles - De Bijtjes" in het leven geroepen. De geschiedenis is eigenlijk vrij eenvoudig; een avontuur van twee jonge meisjes, Juliette Crousse en haar nichtje Valentine, 13 en 12 jaar oud. De meisjes vernemen dat een vader in de gevangenis wordt opgesloten nadat hij een brood gestolen heeft voor zijn hongerige kinderen, en besluiten om deze familie te helpen. Juliette vraagt haar vader of ze een beroep mogen doen op een liefdadigheidsinstelling. Haar vader, de heer Norbert Crousse antwoordt haar: “Gij hebt deze niet nodig, richt uw eigen werk op!

Vol enthousiasme richten de meisjes De Bijtjes op. Het eerste jaar tellen ze 132 leden, het tweede 387, het derde 722 en op 4 augustus 1912 zelfs 4000. Het aantal geholpen families neemt ook sterk toe waardoor de geldreserves snel op raken, maar de vaste wil blijft om steeds meer en beter te doen.

Als geboren Washer, afstammelinge van een naar België uitgeweken Engelse familie, legt Emma Crousse, moeder van Juliette, zich toe op hulpverlening en liefdadigheid volgens de traditie van de zeer gelovige Engelse Vrijmetselarij.

Op 9 augustus 1914, 5 dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, ontvangen De Bijtjes de Hoge Bescherming van H.K.H. Prinses Marie-José van België, van Z.E. Kardinaal Mercier, Aartsbisschop van Mechelen, van Raymond Poincaré, President van de Franse Republiek, en van Adolphe Max, Burgemeester van Brussel. Het succes is nu verzekerd en er wordt een Nationaal Comité opgericht met als voorzitster mevrouw Emma Crousse-Washer. Ook de heer Norbert Crousse zet zich in. Onmiddellijk na de oorlogsverklaring wordt onder zijn leiding door De Bijtjes een ‘Toevluchtsoord voor Vluchtelingen’ te Brussel opgericht.

“Verzamelt, Bijtjes, door leden te werven, bedenkt als ieder lid een nieuw lid aanwerft, over hoeveel meer hulpmiddelen wij zouden beschikken en hoeveel meer wij zouden kunnen helpen. We vragen weinig: 3 frank of zes kleine voorwerpen, minder dan één centiem per dag, één voorwerp om de twee maanden!...Als ge het vriendelijk vraagt, wie zou u iets kunnen weigeren...Wij zouden u zo erkentelijk zijn...wilt u ons helpen?”

100 jaar Inkendaal

In zijn lange geschiedenis, heeft het revalidatieziekenhuis Inkendaal zich binnen de Belgische gezondheidszorg steeds geprofileerd door zijn oriëntatie in functie van specifieke, tijdsgebonden noden. Vandaag is ziekenhuis Inkendaal uitgegroeid tot een categoraal gespecialiseerd revalidatieziekenhuis met hopitalisatie-afdeling voor kinderen en volwassenen.

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan werd in 2009 een boek uitgegeven met de geschiedenis van het ziekenhuis.

Download het boek: 100 jaar Inkendaal.