U bevindt zich hier: Nieuws  >  Minister Beke brengt bezoek aan Revalidatieziekenhuis Inkendaal

Minister Beke brengt bezoek aan Revalidatieziekenhuis Inkendaal

30 sep 2021

Minister Beke brengt bezoek aan Revalidatieziekenhuis Inkendaal 

Het zijn drukke dagen in Revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek. Nadat eerder deze week een nieuw geïntegreerd elektronisch patiëntendossier werd gelanceerd, kreeg het ziekenhuis vandaag bezoek van Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke. De minister ging op rondleiding door het revalidatieziekenhuis en maakte kennis met de toekomstplannen van Inkendaal. “Als grootste Vlaamse revalidatieziekenhuis hebben we de ambitie om ook in de komende decennia een relevante rol te spelen in het snel veranderend zorglandschap. Ik ben bijzonder tevreden dat de minister vandaag tijd maakte om te luisteren naar onze noden en visie voor de toekomst”, zegt algemeen directeur Sofie Blancquaert.

 

Van jarenlange ervaring in revalidatie naar een nieuw & toekomstbestendig revalidatiemodel

Door de zesde staatshervorming en de bijhorende overheveling van bevoegdheden, werd Inkendaal in 2014 een Vlaams revalidatieziekenhuis. Sindsdien ervaart Inkendaal dat het zorglandschap in volle transitie is, met een gewijzigde rol voor de Vlaamse revalidatieziekenhuizen binnen een nieuw Vlaams revalidatiebeleid.

De werking van Inkendaal sluit aan bij de ambitie van de Vlaamse overheid om revalidanten een geïntegreerde, kwalitatieve en performante revalidatie op maat te bieden, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en met een menselijke en betrokken aanpak. Zo’n werking vraagt om een wendbaar, hooggespecialiseerd en stevig verankerd revalidatieziekenhuis. Om die cruciale omwenteling te maken, mag de infrastructuur anno 2021 geen struikelblok vormen. 

De precaire toestand van de ziekenhuisinfrastructuur in Vlaanderen ontging ook de Vlaams minister voor Welzijn niet. Op 6 mei 2021 kondigde minister Beke aan dat de Vlaamse overheid 900 miljoen vrijmaakt voor precaire Vlaamse ziekenhuisinfrastructuur. 165 miljoen euro daarvan is voorzien om de meest precaire projecten binnen de Vlaamse revalidatieziekenhuizen te ondersteunen. Eén daarvan is Inkendaal. “Wij zien dit als een hoopgevend signaal en een onmisbare kans om dé doorstart te maken naar een toekomstbestendig revalidatieziekenhuis” aldus Sofie Blancquaert, algemeen directeur van Inkendaal.

 

Plannen voor een innovatieve en duurzame nieuwbouw

Tijdens een rondleiding kreeg minister Beke inzicht in de pijnpunten en beperkingen van de huidige infrastructuur van Inkendaal, zeker ten tijde van corona. De minister kreeg tegelijkertijd een eerste inkijk in de plannen voor een  innovatieve en duurzame nieuwbouw ter vervanging van o.a. de huidige hospitalisatieafdelingen. 

Sofie Blancquaert: “Achter de muren van ons revalidatieziekenhuis schuilen veel verhalen. Verhalen van lang vervlogen tijden, recente verhalen, van zware letsels, ernstige ziektes, lange revalidatieperiodes, moeilijke momenten, … maar vooral verhalen van mensen, van warmmenselijke zorg, creativiteit, innovatieve en multidisciplinaire therapieën, van jarenlange expertise, van gedreven medewerkers en van kracht, heel veel kracht van de patiënten. De corona-periode was intens en met momenten heftig voor Inkendaal. Ook nu blijven we waakzaam. Dat weerhoudt ons er echter niet van om vooruit te kijken naar wat Inkendaal de volgende decennia kan betekenen. Samen met onze medewerkers en de Vlaamse overheid schrijven wij graag aan een nieuw hoofdstuk van het verhaal van Inkendaal."

Minister Beke: ““Het revalidatieziekenhuis Inkendaal is voor goede zorg heel belangrijk, want goede zorg is geïntegreerde zorg. Zorg die start vanuit de noden van de patiënt en pas eindigt wanneer die persoon helemaal hersteld is. Voor de Vlaamse Regering is een sterk Vlaams revalidatiebeleid dan ook heel belangrijk en doen we extra inspanningen. Door betere verloning voor de medewerkers via het sociaal akkoord en door 165 miljoen euro te investeren in de infrastructuur van de revalidatieziekenhuizen. Een belangrijk deel gaat naar Inkendaal. Het was een leerrijk werkbezoek en het masterplan van Inkendaal biedt perspectief voor het realiseren van toekomstbestendige infrastructuur, de basisvoorwaarde voor kwaliteitsvolle en warme zorg.”