U bevindt zich hier: Nieuws  >  Start (post)-COVID-19-eenheid en opnamebeleid tijdens coronacrisis

Start (post)-COVID-19-eenheid en opnamebeleid tijdens coronacrisis

20 apr 2020

Het is duidelijk dat corona nog een hele tijd onze levens, en bij uitbreiding de werking van de ziekenhuizen en de organisatie van de zorg, zal beïnvloeden. Daarom hebben wij besloten om onze rol als revalidatieziekenhuis hierop af te stemmen en ons opnamebeleid vanuit die visie bij te sturen.

Langs deze weg willen wij u dan ook inlichten over de opstart van een (post-)COVID-19-eenheid in Revalidatieziekenhuis Inkendaal, waarbij we onze expertise op het vlak van revalidatie zullen inzetten voor (post-)COVID-19-patiënten met revalidatienoden. Tegelijkertijd zijn ook nieuwe opnames mogelijk van patiënten met ongekende COVID-19-status, die viraal symptoomvrij zijn.

Voor beide doelgroepen is opname slechts mogelijk na de gekende schriftelijke aanvraag en na goedkeuring van de hoofdarts/ behandelend arts van het revalidatietraject en dit in functie van de beschikbare capaciteit op de afdeling. Het is onze betrachting u binnen de 48 u. na het indienen van de opname-aanvraag te berichten van een eventuele goedkeuring.

 

Opname (post-)COVID-19-patiënt met revalidatienoden

Vanaf donderdag 23 april 2020 zal Revalidatieziekenhuis Inkendaal verpleegeenheid 200 herinrichten als eenheid voor de revalidatie van (post)-COVID-19-patiënten. Ex-critical care-patiënten met revalidatienoden, die klinisch stabiel zijn en de acute fase van besmettelijkheid achter de rug hebben, kunnen op deze afdeling terecht.

Op deze afdeling staat een deskundig multidisciplinair team bestaande uit artsen, nursing en therapeuten klaar met ruime ervaring op het vlak van respiratoire, locomotorische en psychologisch begeleide revalidatie. Op die manier willen wij onze kennis inzetten om deze patiënten klaar te stomen voor een leven na corona.

Ons revalidatieziekenhuis biedt plaats aan maximum 30 post-COVID-19-revalidanten.

Deze nieuwe afdeling richt zich niet op symptomatische COVID-19-patiënten met acute noden.

 

Opname van patiënten met ongekende COVID-19-status voor regulier revalidatietraject binnen Inkendaal

We blijven ook ter beschikking voor patiënten met revalidatienoden volgens de in Inkendaal gekende revalidatietrajecten in functie van de beschikbare capaciteit.

Voor deze opnames gelden de klassieke exclusiecriteria van Inkendaal én dat de patiënten viraal symptoomvrij zijn. Omwille van hun ongekende COVID-19-status, gaan deze personen bij aankomst in Inkendaal gedurende 7 dagen in isolatie op de afdeling die hun revalidatietraject aanbiedt. Mocht de screening toch op een COVID-19-besmetting wijzen, dan wordt de patiënt overgeplaatst naar onze (post)COVID-19-eenheid.

      

Geleidelijke opname van nieuwe patiënten

Wij wachten op testmateriaal dat ons aangeleverd zal worden door de Vlaamse overheid. Dat materiaal moet ons toelaten om een globale screening uit te voeren op al onze medewerkers en revalidanten.

In afwachting van die screening en de bijhorende resultaten, zullen wij in eerste instantie slechts een beperkt aantal patiënten opnemen in onze (post-)COVID-19-afdeling. Eens we de status van al onze revalidanten kennen, kunnen we gradueel meer nieuwe post-COVID-19-patiënten toelaten.

Patiënten voor wie een aanvraag loopt voor één van onze gekende revalidatietrajecten, kunnen pas worden opgenomen na een positieve beoordeling en mits er plaats is op de afdeling met het overeenkomstige traject.

 

Wij danken u alvast voor uw vertrouwen in ons ziekenhuis en houden u op de hoogte indien er nog wijzigingen komen.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren op 02/531 51 11.