U bevindt zich hier: Nieuws  >  Revalidatieziekenhuis Inkendaal komt tegemoet aan een maatschappelijke nood en start met (post-)COVID-19-eenheid

Revalidatieziekenhuis Inkendaal komt tegemoet aan een maatschappelijke nood en start met (post-)COVID-19-eenheid

29 apr 2020

Het is duidelijk dat corona nog een hele tijd onze levens, en bij uitbreiding de werking van de ziekenhuizen en de organisatie van de gezondheidszorg, zal beïnvloeden. Daarom besloot Revalidatieziekenhuis Inkendaal om haar rol als revalidatieziekenhuis hierop af te stemmen en haar werking en opnamebeleid vanuit die visie bij te sturen.

Inkendaal startte vorige week met een (post-)COVID-19-eenheid. Vanaf dinsdag 28 april zijn nieuwe externe opnames mogelijk en zet het revalidatieziekenhuis haar expertise op het vlak van revalidatie  in voor (post-)COVID-19-patiënten met revalidatienoden. Tegelijkertijd zijn ook nieuwe opnames binnen de reguliere revalidatietrajecten mogelijk van patiënten met ongekende COVID-19-status, die viraal symptoomvrij zijn.

 

Intern crisisplan actief sinds 2 maart 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus verkeert Inkendaal in een hoge staat van alertheid. De interne coördinatiecel corona, met verantwoordelijken van de directie, de departementen verpleging en revalidatie en van het team Ziekenhuishygiëne, volgen continu de stroom richtlijnen van de federale en Vlaamse overheid en zetten dat om naar intern beleid. De afgelopen weken werden beheerst door een constante aanpassing en introductie van maatregelen met soms drastische gevolgen voor de medewerkers, revalidanten en bezoekers.

 

Globale screening

Inkendaal werd lang gespaard van COVID-19-besmetting binnen haar ziekenhuismuren. De voorbije weken reactiveerde het ziekenhuis het opnamebeleid en werden er enkele nieuwe revalidanten opgenomen. Voor de nieuwe opnames geldt het principe van preventieve isolatie.

Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen en de sterke sensibilisering onder revalidanten en medewerkers over persoonlijke bescherming en hand-, hoest- en nieshygiëne, kon het revalidatieziekenhuis het virus niet buiten houden. Sinds vorige week is er COVID-19 vastgesteld bij een 4-tal revalidanten en werd de interne COVID-19-afdeling geactiveerd.

Een globale screening van alle revalidanten en medewerkers moest een beeld geven van de aanwezigheid van het coronavirus in Inkendaal. Na herhaald aandringen bij de overheid kon Inkendaal daar afgelopen vrijdag en maandag eindelijk werk van maken. Uit de screening blijkt dat 2 revalidanten positief testten en inmiddels ook overgebracht zijn naar de (post-)COVID-19-eenheid binnen Inkendaal.

 

Werking afgestemd op noden van (post-)COVID-19-patiënten met revalidatienoden

In de medische wereld werd het steeds duidelijker dat coronapatiënten nood hebben aan opvolging en revalidatie omwille van de lichamelijke en mentale klachten die voortkomen uit hun verblijf op intensieve zorgen.

Inkendaal wil haar maatschappelijke rol als revalidatieziekenhuis ten volle vervullen en reorganiseerde haar diensten om vanaf dinsdag 28 april te starten met een eenheid voor de revalidatie van (post)-COVID-19-patiënten.

Ex-COVID-19-patiënten die op de intensieve zorg verbleven, maar intussen klinisch stabiel zijn en de acute fase van besmettelijkheid achter de rug hebben, kunnen op deze afdeling terecht. Daarnaast behandelt de eenheid ook patiënten die revalideren van bv. een beroerte en tijdens hun hospitalisatie besmet geraakten met COVID-19. De nieuwe afdeling richt zich niet op symptomatische COVID-19-patiënten met acute noden.

Een deskundig multidisciplinair team bestaande uit artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen en therapeuten met ruime ervaring op het vlak van respiratoire, locomotorische en psychologisch begeleide revalidatie staat klaar om deze patiënten klaar te stomen voor een leven na corona.

Inkendaal kan 20 patiënten verzorgen op haar (post-)COVID-19-eenheid.

 

Opname van patiënten met ongekende COVID-19-status voor regulier revalidatietraject binnen Inkendaal

Ook patiënten met revalidatienoden binnen de reguliere revalidatietrajecten van Inkendaal blijven welkom in functie van de beschikbare capaciteit.

Voor deze opnames gelden de klassieke exclusiecriteria van Inkendaal én dat de patiënten viraal symptoomvrij zijn. Omwille van hun ongekende COVID-19-status, gaan deze personen bij aankomst gedurende 7 dagen in isolatie op de afdeling die hun revalidatietraject aanbiedt. Mocht de screening toch op een COVID-19-besmetting wijzen, dan wordt de patiënt overgeplaatst naar onze (post)COVID-19-eenheid.

 

Algemeen directeur Sofie Blancquaert vindt het belangrijk dat Inkendaal haar expertise ter beschikking stelt voor de revalidatie van (ex-)coronapatiënten. “We verkeren al 7 weken in de hoogste staat van paraatheid en maken ons in ijltempo meester over de nieuwste richtlijnen die ons via de overheid en de medische wereld worden aangereikt. Telkens opnieuw zorgen we ervoor dat onze medewerkers zo snel als mogelijk worden opgeleid volgens de nieuwste inzichten, zodat ook nu de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg blijven primeren. We weten dat de situatie veel energie vraagt van onze medewerkers, daarom voorzien we psychologische bijstand. Ook voor revalidanten en hun families is er ondersteuning vanuit het ziekenhuis.”