Inkendaal revalidatieziekenhuis
Over Ziekenhuis Inkendaal
PROTOCOL KINDVRIENDELIJK ZIEKENHUIS

ďHet recht op de best mogelijke zorg is een fundamenteel recht, en meer bepaald voor de kinderenĒ (UNESCO)

Een ziekenhuisopname is op zich een zeer ingrijpende gebeurtenis. Enerzijds wordt het kind plotseling onttrokken uit zijn vertrouwde omgeving. Anderzijds voelt het zich ziek waardoor omgevingsprikkels als extra bedreigend worden ervaren. Inkendaal telt heel wat jonge patiŽntjes. Omdat wij zeer veel belang hechten aan het goede verloop van een opname onderschrijft het ziekenhuis het Handvest van de Rechten van de Gehospitaliseerde Kinderen, ook wel het Charter van het gehospitaliseerde kind van de European Association for Children in Hospital genoemd.

Dit handvest bestaat uit tien artikels:

  1. Kinderen worden niet in een ziekenhuis opgenomen als de zorg die zij nodig hebben thuis, in dagbehandeling of poliklinisch kan worden verleend.
  2. Kinderen hebben het recht hun ouders of vertrouwenspersoon altijd bij zich te hebben.
  3. Ouders worden geholpen en gestimuleerd om bij het kind te blijven en deel te nemen aan de zorg voor het kind.
  4. Kinderen en ouders hebben recht op informatie. De informatie wordt aangepast aan de leeftijd en het bevattingsvermogen van het kind.
  5. Kinderen en ouders hebben recht op alle informatie die noodzakelijk is voor het geven van toestemming voor onderzoeken, ingrepen en behandeling. Kinderen worden beschermd tegen overbodige behandelingen en onderzoeken.
  6. Kinderen mogen niet op een specifieke volwassenenafdeling worden opgenomen. Alle kinderen van dezelfde leeftijds- en ontwikkelingsfase worden samengebracht voor het ondernemen van spelactiviteiten. Voor bezoekers bestaan er geen leeftijdsgrenzen.
  7. Kinderen hebben recht op mogelijkheden om te spelen, zich te vermaken en onderwijs te genieten naargelang hun leeftijd en lichamelijke conditie. Kinderen hebben recht op een verblijf in een stimulerende, veilige omgeving waar voldoende toezicht is en die rekening houdt met kinderen van alle leeftijdscategorieŽn.
  8. Het multidisciplinaire team is opgeleid voor de behandeling en verzorging van kinderen. Het beschikt over de kennis en de ervaring die nodig is om de psychologische en emotionele behoeften van het kind en zijn familie op te vangen.
  9. Kinderen hebben recht op verzorging en behandeling door zoveel mogelijk dezelfde personen die onderling optimaal samenwerken.
  10. Kinderen hebben het recht om met respect en begrip benaderd en behandeld te worden. De privacy van elk kind moet worden gegarandeerd.

Revalidatieziekenhuis Inkendaal heeft deze tien artikels gedetailleerd ingevuld. U kunt het protocol betreffende ons kindvriendelijk ziekenhuis op onze dienst 500 (Sp-Cardiopulmonair, kinderen)†HIER uitgebreid nalezen.

 
ZOEKEN
   
100 jaar ziekenhuis inkendaal 1909-2009
Ziekenhuis Inkendaal
Koninklijke Instelling v.z.w.

Inkendaalstraat 1
1602 Vlezenbeek
(Sint-Pieters-Leeuw)
Tel +32 (0)2 531 51 11
Fax +32 (0)2 532 43 08
Ondernemingsnr.: 0410.392.647
E-mail:
website: www.inkendaal.be
Inkendaal @ Facebook .Inkendaal @ Twitter .Inkendaal @ LinkedIn Blog Inkendaal