Inkendaal revalidatieziekenhuis
Medisch aanbod
Medisch aanbod Sp-neurologie Hospitalisatie Kinderen NEUROPEDIATRIE
Neuropediatrie

NEUROPEDIATRIE

De afdeling neuropediatrie (Dienst 500) wil kinderen met een neuromotorische aandoening zo vroegtijdig mogelijk met een multidisciplinair team behandelen.† Dat team bestaat uit een kinderneuroloog-revalidatiearts, conductieve pedagogen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen en sociaal assistenten.

De afdeling neuropediatrie van Ziekenhuis Inkendaal richt zich tot vier specifieke doelgroepen:

  • Kinderen met een aangeboren hersenaandoening

o†† cerebral palsy

o†† ontwikkelingsstoornissen

o†† leerstoornissen

ßdyslexie-dysorthografie

ßdysgrafie

ßdyscalculie

ßDCD

o†† Autisme

o†† degeneratieve encefalopathieŽn

  • Kinderen met een verworven hersenaandoening

o†† posttraumatisch

o†† postanoxisch

o†† postinfectieus

o†† post neurochirurgie-radiotherapie-chemotherapie

De dienst neuropediatrie werkt zowel op residentiŽle basis als ambulant via partiŽle daghospitalisatie. Afhankelijk van het probleem wordt zoveel mogelijk geopteerd voor partiŽle daghospitalisatie. De sociale integratie komt immers de emotionele ontwikkeling ten goede en dit heeft dan weer een positieve impact op het revalidatieproces.

Kinderen die nood hebben aan een intensieve revalidatie, medische begeleiding, verpleegkundige verzorging en geÔndividualiseerd onderwijs komen in aanmerking voor opname.

PatiŽntjes kunnen ook opgenomen worden voor een korte oppuntstelling. Zo kan een multidisciplinair bilan worden opgesteld met een aangepast therapieprogramma. De multidisciplinaire testing gebeurt binnen de verschillende referentiecentra:

Om het kind een zo volledig mogelijk programma aan te bieden, zodat het alle kansen tot ontwikkeling krijgt, heeft de dienst kinderpediatrie van Ziekenhuis Inkendaal een aantal extra troeven. Zo beschikken wij, naast het beddenpark, over:

  • een stimulatieruimte
  • een informatica-atelier
  • een creatheek
  • een test-o-theek
  • een hulpmiddelen- en aanpassingsatelier
  • hydrotherapie
  • een gezellige huiskamer
  • twee eigen paarden voor hippotherapie

††

De organisatie van de afdeling neuropediatrie is gebaseerd op het integratiemodel. Daarbij wordt therapie geÔntegreerd in het dagdagelijkse leven van de kinderen. De kinderen beginnen om 9 uur en eindigen om 16 uur. Daarbij wordt niet alleen therapeutisch gewerkt door de paramedici, maar ook door het onderwijzend, verplegend en verzorgend personeel.

Deze werking vraagt geregeld overleg met alle betrokkenen. De revalidatieprogrammaís zijn op het individuele kind en op de doelgroep gericht. In de stuurgroep en tijdens de briefings en de teamvergaderingen wordt het therapeutisch proces nauwlettend opgevolgd. De teamvergaderingen zijn gericht op de patiŽnt. De kinderneuroloog-revalidatiearts zit de vergadering voor maar iedereen die rechtstreeks met het kind werkt, is erop aanwezig.

Naargelang de evolutie die het kind in Ziekenhuis Inkendaal doormaakt, wordt er gezocht naar vervolgopvang en begeleiding. Het team geeft ook advies i.v.m. eventuele woningaanpassingen die de integratie van het patiŽntje kunnen verbeteren. Om het ontslag vlot te laten verlopen zijn er samenwerkingsovereenkomsten met de onderwijsstructuren, de Vlaamse Gemeenschap en de thuisbegeleidingsdiensten.

 

 

 

 
ZOEKEN
   
100 jaar ziekenhuis inkendaal 1909-2009
Ziekenhuis Inkendaal
Koninklijke Instelling v.z.w.

Inkendaalstraat 1
1602 Vlezenbeek
(Sint-Pieters-Leeuw)
Tel +32 (0)2 531 51 11
Fax +32 (0)2 532 43 08
Ondernemingsnr.: 0410.392.647
E-mail:
website: www.inkendaal.be
Inkendaal @ Facebook .Inkendaal @ Twitter .Inkendaal @ LinkedIn Blog Inkendaal