Inkendaal revalidatieziekenhuis
Medisch aanbod
Medisch aanbod Sp-cardiopulmonair POLYNEUROPATHIE
Neuromusculaire aandoeningen Polyneuropathie
ALS

POLYNEUROPATHIE

CINP

Polyneuropathie is een aandoening van het perifere zenuwstelsel waarbij meerdere zenuwen, verspreid over het hele lichaam, kunnen aangetast zijn. De oorzaken zijn divers. Geneesmiddelen, toxische stoffen (bv. alcohol) of straling (doorgedreven radiotherapie) zijn de belangrijkste.

Als we het hebben over critical illness neuropathy (CINP), dan hebben we het over een vorm van polyneuropathie die ontstaan is door het vergiftigende effect van micro-organismen in het bloed. Het is een aandoening die we bijvoorbeeld terugvinden bij ernstig zieke patiŽnten die met een bloedvergiftiging (sepsis) op een intensieve afdeling zijn opgenomen. Pas later blijkt dat de patiŽnt ook aan CINP lijdt.

Ziekenhuis Inkendaal is gespecialiseerd in de behandeling van CINP. Enerzijds trachten we via een multidisciplinaire revalidatie aan de beperkingen en functiestoornissen van deze patiŽnten tegemoet te komen. PatiŽnten die lijden aan CINP hebben vaak, naast functionele revalidatie en sociale reÔntegratie, ook nood aan socio- en psycho-familiale begeleiding. De revalidatiearts, samen met een team therapeuten uit verschillende disciplines, begeleidt deze patiŽnten intensief.

Anderzijds hebben wij ook bijzondere aandacht voor patiŽnten met critical illness neuropathy die nog niet volledig ontwend zijn van de beademingsmachine en voor wie we geen pulmonale en/of cardiale grond vinden voor de afhankelijkheid aan de beademing. Wij hebben ons team daarvoor speciaal uitgebreid met een pneumoloog-internist.

De patiŽnten volgen initieel een residentieel revalidatieprogramma. Daarna kan de revalidatie eventueel ambulant verder gaan. PatiŽnten met CINP met een blijvende beperking in hun dagelijks functioneren en met een vermindering aan levenskwaliteit kunnen ingeschreven worden in het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC). Op die manier worden ze multidisciplinair medisch en paramedisch nauwlettend opgevolgd, ook in de thuissituatie.

 
ZOEKEN
   
100 jaar ziekenhuis inkendaal 1909-2009
Ziekenhuis Inkendaal
Koninklijke Instelling v.z.w.

Inkendaalstraat 1
1602 Vlezenbeek
(Sint-Pieters-Leeuw)
Tel +32 (0)2 531 51 11
Fax +32 (0)2 532 43 08
Ondernemingsnr.: 0410.392.647
E-mail:
website: www.inkendaal.be
Inkendaal @ Facebook .Inkendaal @ Twitter .Inkendaal @ LinkedIn Blog Inkendaal