Inkendaal revalidatieziekenhuis
Patiënt
Hospitalisatie Aanbod therapiën HIPPOTHERAPIE
Bobath Conductieve pedagogie
Hippotherapie Hydrotherapie
Sportgroep

HIPPOTHERAPIE

Hippotherapie is het therapeutisch gebruiken van het paard om specifieke bewegingsfuncties bij de ruiter te behandelen. Het accent ligt hier dus op medisch terrein.

Hippos wordt uit de Griekse taal vertaald als ‘paard’ en therapie betekent ‘behandelen, het verbeteren van een toestand’. Hippotherapie betekent dus ‘een therapeutische behandeling met de hulp van het paard’.


Het paard wordt gebruikt als stimulator, motivator en activator door zijn unieke driedimensionale bewegingsafloop die permanente prikkels geeft en bepaalde bewegingen faciliteert. Deze driedimensionale schommelimpuls komt volledig overeen met het bewegingspatroon van de mens, maar dan met ontlasting van de benen. Hier is het vooral het paard dat een beïnvloedende functie heeft.

De ruiter op zich heeft geen controle over het paard. Het is voornamelijk de therapeut die het paard dirigeert (vlugger, trager,... ). De ruiter respondeert enkel op de beweging van het paard.
Hier richt men zich op de facilitering van houdings- en bewegingsafloop, evenwicht door permanente stimulatie via de paardenbeweging en stimulatie via alle zintuigen.

Hippotherapie heeft dus voornamelijk een neurologisch, neurofysiologisch, psychomotorisch, sensomotorisch, orthopedisch of respiratoir effect of bevordert de rehabilitatie.

Ook wordt hier (eerder onbewust) op sociaal, psychologisch en educatief vlak gewerkt. Hippotherapie wordt soms ook gedefinieerd als ‘fysiotherapie op het paard’ en wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut/kinesitherapeut, een logopedist of een ergotherapeut.

Ziekenhuis Inkendaal heeft zelf twee paarden, Ayla en Cupido, die opgeleid zijn om met kinderen met complexe medische problemen om te gaan. Op slechts enkele minuten van het ziekenhuis staan zij gestald in een manège die ook praktisch ingericht is voor hippotherapie.

 
ZOEKEN
   
100 jaar ziekenhuis inkendaal 1909-2009
Ziekenhuis Inkendaal
Koninklijke Instelling v.z.w.

Inkendaalstraat 1
1602 Vlezenbeek
(Sint-Pieters-Leeuw)
Tel +32 (0)2 531 51 11
Fax +32 (0)2 532 43 08
Ondernemingsnr.: 0410.392.647
E-mail:
website: www.inkendaal.be
Inkendaal @ Facebook .Inkendaal @ Twitter .Inkendaal @ LinkedIn Blog Inkendaal