Inkendaal revalidatieziekenhuis
PatiŽnt
Hospitalisatie Aanbod therapiŽn BOBATH
Bobath Conductieve pedagogie
Hippotherapie Hydrotherapie
Sportgroep

BOBATH

Bobath-therapie is een behandeling die voorbehouden is voor patiŽnten met een of andere vorm van spasticiteit.


De bedoeling van Bobath-therapie is in de eerste plaats om de spierspanning (tonus) te normaliseren. Zo lokken de therapeuten een beter posturaal mechanisme uit. Door die betere houding kan de patiŽnt het sensormotorisch normale ervaren. Daardoor is hij in staat om meer harmonieuze en aangepaste bewegingspatronen te leren kennen. Door herhaling van deze patronen krijgt hij de mogelijkheid om een betere controle te verwerven over zijn houding en zijn beweging. Daardoor wordt het mogelijk om langzaam tot een betere interactie met de omgeving te komen.

Om de tonus enerzijds te verlagen, wordt inhibitie gebruikt. Dat kan via beweging, gewichtstransfer, positioneringÖ Om de tonus anderzijds te verhogen, wordt gebruikgemaakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht, stimulatie door druk en tapping.

Bij elk onderdeel van de behandeling is de betrokkenheid van de patiŽnt noodzakelijk. Dit betekent echter niet dat hij zelf willekeurig de motoriek moet sturen, maar met de hulp van de therapeut kan hij de houding beter voelen en gemakkelijker adequate bewegingen uitvoeren.

Omdat alle patiŽnten met spasticiteit verschillend zijn, zijn hun therapeutische noden ook specifiek en individueel. Voor elke patiŽnt moet de therapeut precies de mogelijkheden en sensomotorische moeilijkheden vaststellen. Hij moet nagaan welke manier de patiŽnt gebruikt om zijn houdingen en bewegingen te organiseren en wat de kwaliteit daarvan dan is. Op basis van deze continue evaluatie kan de therapeut voortdurend de therapie bijsturen.

 
ZOEKEN
   
100 jaar ziekenhuis inkendaal 1909-2009
Ziekenhuis Inkendaal
Koninklijke Instelling v.z.w.

Inkendaalstraat 1
1602 Vlezenbeek
(Sint-Pieters-Leeuw)
Tel +32 (0)2 531 51 11
Fax +32 (0)2 532 43 08
Ondernemingsnr.: 0410.392.647
E-mail:
website: www.inkendaal.be
Inkendaal @ Facebook .Inkendaal @ Twitter .Inkendaal @ LinkedIn Blog Inkendaal